Przysmaki lokalnej kuchni

Na kuchnię pekińską duży wpływ miał panujący w mieście chłodny klimat oraz północne sąsiedztwo Mongolii. Pierwszemu czynnikowi, czyli warunkom pogodowym w mieście,  zawdzięcza ona fakt, że zimą jada się tu dość tłusto i spożywa sporo jagnięciny oraz baraniny. Drugiemu z wcześniej wymienionych zaś to, że na pekińskich stołach zagościło wiele dań mongolskich.
Chińczycy w regionu północnego dosyć intensywnie przyprawiają swoje posiłki. Nie szczędzą również jeśli chodzi o używanie wina ryżowego. W menu kuchni Pekinu istnieje wiele potraw, które przez wieki gościły na stołach cesarzy.

Popisowym daniem tego regionu jest, słynna na cały świat, potrawa godna cesarza mianowicie kaczka po pekińsku. Jest ona dość pracochłonna w przygotowaniu, a najsmaczniejszą jej częścią jest wspaniała chrupiąca skórka, którą uzyskuje się w procesie wielogodzinnego pieczenia. Charakterystyczną metodą przyrządzania potraw jest metoda szybkiego smażenia bez tłuszczu, dzięki temu mięso smażone z innymi warzywami staje się kruche, a dodatkowo danie zyskuje charakterystyczny dymny posmak.

Kolejną potrawą, z której słynie kuchnia tego regionu są pierożki z rozmaitym nadzieniem – np: wontony. Są one gotowane na parze lub smażone. Przeważnie nadziewa się je wieprzowiną, wołowiną i warzywami, a jako dodatek podaje się rozmaite azjatyckie sosy np. na bazie sosu sojowego, chilli, octu i oleju sezamowego.

W tej części kraju charakterystyczne są również bułeczki gotowane na parze i makaron.  Najbardziej rozpowszechnionym daniem z makaronu jest Cza Ciang Mein. Jest to danie podobne do spaghetti, ale z dodatkiem posiekanych, surowych jarzyn, kiełków mung i kiszonych ogórków.

Podstawowe produkty kuchni z regiony Pekinu to mięso baranie i jagnięce, kaczki, krewetki i kraby. Dodatkowo warzywa (biała kapusta, marchew, rzodkiew, szpinak, sałata i pomidory) oraz przyprawy (czosnek, imbir, ocet, pieprz i cebula). Charakterystyczne dla Pekinu są również sosy, naleśniki i knedle.

Co odróżnia kuchnię Pekinu innych regionów? Z pewnością to, że rzadko używa się tutaj ryżu. Częściej jest od zastępowany makaronem.

Każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Warto więc będąc w Pekinie spróbować specjałów tej kuchni. Nie musimy od razu stać się jej miłośnikami, ale zjeść choć jedną potrawę możemy.